Ieși mai repede la pensie în România, toți pensionarii trebuie să știe procedura. Ce spune Legea Pensiilor
În România, în teorie, vârsta de pensionare este 65 de ani la bărbați și 62 de ani la femei. În realitate, există o serie stufoasă de excepții și particularități pe care toți români care se gândesc să iasă la pensie ar trebui să le știe.
În cazul femeilor, de exemplu, vârsta standard de pensionare este de aproximativ 62 de ani. De fapt, acestea se pot pensiona semnificativ mai devreme, chiar și fără penalizări, dacă au împlinit condiția stagiului minim de cotizare la sistemul public de pensii. Ca referință, în România, acesta este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Cum te poți pensiona anticipat, care sunt regulile
Pentru pensionare anticipată, trebuie să ai cel puțin 8 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare, dar trebuie să faci acest lucru cu cel mult 5 ani înainte de a împlini vârsta standard de pensionare menționată mai sus. Practic, nu te poți pensiona mai devreme de 57 de ani.
Mai există însă un aspect foarte important care facilitează pensionarea mai rapidă a femeilor sau chiar mai târzie, dacă asta vor. De exemplu, o femeie din România poate solicita să se pensioneze la 65 de ani în loc de vârsta de standard de 62 de ani, cu mențiunea foarte importantă că nu se poate răzgândi ulterior. Un alt context în care te poți pensiona mai devreme ține de atingerea pragului minim de cotizare cu condiția de a fi născut trei copii și a-i fi crescut până la 16 ani.
Nu în ultimul rând, merită avut în vedere că, în România, atât bărbații, cât și femeile, se pot pensiona mai devreme cu doi ani fără niciun fel de sancțiuni financiare sau penalizări dacă au locuit 30 de ani într-o localitate cu un nivel ridicat de poluare sau pe o rază de 8 kilometri în jurul ei. Lista cu localitățile este actualizată constant, iar cea mai recentă variantă o găsești aici.